خانه » آموزش » مزایا و معایب برش و حکاکی لیزری فلزات

مزایا و معایب برش و حکاکی لیزری فلزات

مزایا و معایب برش و حکاکی لیزری فلزات

یکی از مهم ترین مراحل در طی عملیات ساخت فلزات، برش آن ها با استفاده از دستگاه های برش لیزری فلزات است. چرا که تنها روشی که با استفاده از آن می توان انواع فلزات را به اشکال و اندازه های مورد نیاز و دلخواه درآورد، بهره گیری از این فرایند است. برش لیزری نیز یکی از پرکارترین و محبوب ترین روش ها برای برش انواع فلزات به شمار می آید.

از جمله عواملی که می تواند این فرایند را بسیار موثرتر و پرکاربردتر کند می توان به استفاده مناسب از قطعات لیزر با کیفیت خوب اشاره کرد. اما همچون بسیاری از فرایند های به کار رفته در صنعت، استفاده از برش لیزری نیز دارای مزایا و معایب مخصوص به خود است که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

مزایا و معایب برش و حکاکی لیزری فلزات

مزایای برش لیزری

۱) اگر بخواهیم برش لیزری را با سایر روش های سنتی و قدیمی برش مقایسه کنیم، باید بگوییم که این روش بسیار سریع تر است چرا که اغلب مراحل موجود در این روش به شکل کاملا خودکار و اتوماتیک صورت می گیرد.

۲) در مقایسه با برش مکانیکی نیز باید گفت که این روش، نگهداری قطعات فلزی را در برش لیزری بسیار آسان تر می کند.

۳) نسبت به سایر روش های موجود، خروجی برش های دستگاه لیزر برای برش انواع فلزات، دقیق تر بوده و از همین رو در صنایعی که اندازه دقیق قطعات فلزی از اهمیت زیادی برخوردار است، کاربرد بیشتری خواهد داشت.

۴) در این نوع فرایند، فلز هیچگونه تماس مستقیمی با سایر فلزات نخواهد داشت. از همین رو فرآیند برش راحت تر خواهد بود و فلز بدون هیچ گونه آلودگی به شکل کاملا ظریف و دقیق برش داده می شود.

۵) در فرآیند برش لیزری، به خوبی می توان لبه کار را صاف و بدون خط و خطوط در آورد. در صورتی که در روش های سنتی، گرما به سلاحی برای برش فلزات تبدیل می شود و سبب می شود تا لبه فلز تا حدودی تغییر شکل بیابد.

۶) در این روش امکان حکاکی طرح های بسیار ظریف بر روی فلزات وجود دارد چرا که این روش دارای قابلیت تطبیق پذیری می باشد.

۷) در فرآیند برش لیزری نسبت به سایر روش های قدیمی، انرژی کمتری جهت برش فلزات نیاز خواهد بود.

مزایا و معایب برش و حکاکی لیزری فلزات

معایب برش لیزری

۱) اگر بخواهیم روش برش لیزری فلزات را با سایر تکنیک ها و روش های موجود مقایسه کنیم، باید گفت که این روش به مصرف برق بسیار بیشتری نیاز خواهد داشت.

۲) این روش بسیار پرریسک و حساس می باشد چرا که عملیات و کار با پرتو های لیزر بسیار حساس است و حتی یک اشتباه کوچک در زمان تنظیم فاصله هد لیزر و دما می تواند سبب تغییر رنگ دادن فلز و یا حتی سوختن آن شود.

۳) چنانچه تمامی نکات و قوانین ایمنی در این روش رعایت نشود، پرتو لیزر می تواند به شدت برای اپراتور یا نیروی انسانی مضر باشد و سلامت آن ها را به خطر اندازد. در صورتی که تصادفا اشتباهی رخ دهد و یا ایمنی رعایت نشود، امکان سوختگی شدید پوستی وجود خواهد داشت.

۴) با استفاده از فرآیند برش لیزری امکان برش لیزری فلزات ضخیم وجود ندارد.

۵) زمان تولید در برش لیزر یکسان نمی باشد به این معنی که هر فلزی دارای زمان برش مخصوص به خود و متفاوتی است.

۶) امکان پشتیبانی تمامی انواع فلزات با استفاده از لیزر برش وجود ندارد.

*به طور کلی روش های ارزان تر و به صرفه تری از روش برش لیزری وجود دارد اما همان طور که در بالا و در قسمت مزایای این روش اشاره شد، ویژگی های بسیار مثبت این روش سبب می شود تا از برخی از معایب آن ها چشم پوشی نمود. در حقیقت کیفیتی که با این روش می توان بدست آورد در مقایسه با سایر فرایند ها و روش های موجود بسیار بهتر می باشد.

 

برش لیزری چیست؟

برش لیزری یکی از روش های نوینی است که با استفاده از آن می توان طراحی های دقیق کامپیوتری را بر روی انواع متریال ها برش داده و حکاکی نمود.  فرایند برش لیزری برای اولین بار جهت برش الماس مورد استفاده قرار گرفت. پس از آن در سال ۱۹۷۰، برش های CO2 معرفی شدند و با کمک آن ها امکان برش متریال های غیر فلزی همچون پارچه ها به آسانی ایجاد شد. به طور کلی سه نوع مختلف لیزر وجود دارد:

۱) Fiber lasers

۲) CO2 lasers

۳) Nd and Nd-YAG

 مزایا و معایب برش و حکاکی لیزری فلزات

برش لیزری CO2 lasers

این نوع لیزر به دلیل کاربرد های فراوان خود دارای محبوبیت زیادی بوده و یکی از پرکاربردترین نوع لیزر ها در صنایع گوناکون شناخته می شود. با استفاده از ماشین های لیزر CO2، امکان برش و حکاکی لیزری انواع متریال ها وجود دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استیل بگیر
  • استیل نگیر
  • برنج
  • آهن
  • چوب
  • پلاستیک
  • و …

تمامی دستگاه های برش لیزری به عنوان لیزر کلاس یک تعیین شده و توسط موسسه استاندارد ملی آمریکا طبقه بندی می شوند. این نوع دستگاه ها میزان بالایی از انرژی را از خود ساطع نمی کنند از همین جهت نمی توان آن ها را ماشین های بیش از حد خطرناک به شمار آورد. با این وجود لیزر های 3B یا 4B بسیار قدرتمند بوده و جزو دستگاه های پرخطر به شمار می آیند. تمامی نیروهای انسانی و اپراتور هایی که از این دستگاه استفاده می کنند، می بایست کاملا از چشم و پوست خود محافظت نمایند.

از آن جایی که هنگام برش و حکاکی لیزر، گاز های سمی ایجاد می شود، می بایست تمامی محیط کار دارای سیستم تهویه بوده و به سیستم های تصفیه هوا مجهز باشند. تمامی ساختمان هایی که فرایند برش لیزری در آن ها انجام می شود نیز، باید چندین نوع مختلف تهویه و فیلتراسیون داشته باشند تا بدین صورت بتوانند گاز های سمی و مضر و همچنین ذرات هوا را به خود جذب کنند. لازم به ذکر است که نصب این نوع فیلتر ها را نمی توان تنها راه حل دانست و می بایست سیستم های خروجی HVAC نیز جهت نابود کردن آلاینده ها وجود داشته باشد. با استفاده از این سیستم می توان تمامی ناخالصی های موجود در هوا را حذف کرده و از سیستم های تصفیه هوا مطمئن شد.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *